Crataegus pinnatifida
A hónap gyógynövénye:
Crataegus pinnatifida
- lép energiájának növelése (távolkeleti népgyógy.) - emésztés normalizálása (távolkeleti......

Írjon Nekünk:

Termékeinkről további információt kaphat:

Oriental Herbs Kft.

Immunrendszer
Vissza
C-vitamin, az egészség forrása

Az emberi szervezet egészségének fenntartásához számos tápanyagra van szükség. Az alap- (fehérjék, zsiradékok, szénhidrátok), illetve a védőtápanyagoknak (vitaminok, ásványi anyagok) egyaránt fontos szerepük van testünk zavartalan működésében.

 

A vitaminok közül a C-vitamin – mint vízben oldódó antioxidáns – kerül leggyakrabban a figyelem középpontjába. A C-vitamin hozzávetőlegesen 100 éves múltra tekint vissza. Szentgyörgyi Albert kutatásai során egy addig ismeretlen vegyületet vélt felfedezni a mellékvesében. Későbbi kísérletei folyamán paprikából ugyanezt az anyagot vonta ki, amelyet azóta C-vitaminnak neveznek.

 

A C-vitamin jelentősége a Hagyományos Kínai Orvoslásban (TCM) is elismert, ezért immunerősítő hatása miatt minél több C-vitaminban gazdag gyümölcs (citrusfélék, csipkebogyó, kivi stb.) és zöldség (paprika, savanyú káposzta, stb.) vagy kiegészítésként hosszan felszívódó, természetes C-vitamin tartalmú készítmény fogyasztása javasolt.

 

Az emberi szervezet számára minimálisan napi 80 mg C-vitaminra van szükség, azonban ez a mennyiség csupán arra elegendő, hogy megakadályozzuk a skorbut kialakulását. A legújabb kutatások eredményei szerint egy felnőtt számára ajánlott napi mennyiség 300-1000 mg között mozog. A környezet okozta stresszhatás, a dohányzás és a betegségek esetén megnövekszik a szükséglet, mint ahogy a műtétből való lábadozás időszakában is célszerű nagyobb hangsúlyt fektetni a C-vitamin fogyasztására.

 

A C-vitamin általánosan ismert immunerősítő hatása mellett fontos kiemelni, hogy csökkenti a fáradtság és a kifáradás tünetét, valamint fokozza a vas felszívódását. A vas hasznosulását egyébként a folsav, a fruktóz, valamint a savas közeg is segíti. Tehát a gyümölcsök, gyümölcslevek, sötétzöld zöldségek kedvezően befolyásolják a vas felszívódását. A mértékletes húsfogyasztás, a vegetáriánus étrend, vérszegénység esetén, vagy menstruációs időszakban kiemelten fontos a megnövekedett vasigényt fedezni. Vas nélkül nincs oxigénfelvétel a tüdőben, megakad az oxigénszállítás a szervezetben és az oxidáció a sejtekben. A vashiányos állapot fellépésekor ezért jelennek meg olyan tünetek, mint fáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság, fejfájás, levertség, szívtáji fájdalom, gyomor és bélpanaszok. Kutatásokkal bizonyított, hogy a növényi élelmiszerekből származó vas felszívódását hétszeresére lehet emelni a C-vitamin egyidejű fogyasztásával.

 

A C-vitamin élettani hatása mindenképp kiemelt fontosságú, ezért kortól függetlenül minden ember ügyeljen a megfelelő C-vitamin bevitelére. 

 

Tekintse meg videónkat!

Hazánkban egyedi, modern
GMP-s irányelvek alapján tervezett
üzemünkben készítjük termékeinket
gondosan válogatott alapanyagokból.

A Dr. Chen Patikáról bővebben

Tovább >